Dat mannen die onzeker zijn over hun terugtrekkende haarlijn een haartransplantatie laten doen is algemeen bekend. Dat je als vrouw hetzelfde kan doen nog niet echt.
Sonja van den Berg (33) was onzeker over de grootte van haar voorhoofd en besloot daar tien maanden geleden iets aan te doen. Vlak na de ingreep spraken we haar daarover en nu bellen we voor een update.
'The Sun'
In die tien maanden is veel gebeurd, vertelt Sonja meteen aan het begin van het telefoongesprek. Haar TikToks over de transplantatie kwam ze namelijk online overal tegen: “Ik zag mezelf ineens staan op een Turkse website, maar ook in Amerika op The Sun kwam ik voorbij. Echt bizar.”
Daaruit blijkt dat het tóch nog heel bijzonder is om als vrouw een haartransplantatie te laten doen. Hoewel het bijna een jaar voor Sonja ontzettend spannend en onbekend was, is ze nog steeds superblij dat ze het liet doen. De nieuwe haren die vanuit haar achterhoofd op haar voorhoofd getransplanteerd werden, zijn inmiddels goed aan het groeien.
Haargroei
“De eerste drie maanden waren wel pittig, omdat je dan nog niet veel haargroei ziet. Maar eigenlijk was het vanaf de vierde maand superleuk om te zien hoe de haartjes begonnen te komen. Vanaf maand vijf zag ik steeds duidelijker mijn nieuwe haarlijn ontstaan en sindsdien is het alleen maar meer gaan groeien. Inmiddels heb ik, zoals ze dat blijkbaar op TikTok noemen, micro bangs – een hele korte pony.”
Haar gedeeltelijke korte coupe heeft ze nooit verborgen gehouden. Naast dat ze er op TikTok veel over post, doet ze er ook op straat geen pet of haarband overheen. “Het viel gelukkig ook niet echt op, want het viel precies weg in mijn normale lokken. Daarnaast zagen veel mensen het niet eens als ik het niet vertelde. Het is een heel subtiel verschil, maar voor mij had het echt een groot effect.”
Stugger
Sonja is dus heel enthousiast over de ingreep. Ze kan zelfs niets verzinnen wat is tegengevallen de afgelopen maanden. “Het enige is misschien dat het haar op m’n voorhoofd nu wat stugger is, omdat het uit het donorgebied op mijn achterhoofd is gehaald. Maar eigenlijk is dat ook niet eens vervelend, omdat ik van mezelf heel stijl haar heb en het hierdoor een stuk meer volume heeft.”
Donorgebied
Niet alleen haar nieuwe haarlijn groeit goed; ook het kaalgeschoren donorgebied wordt steeds langer. “Dat is al een stukje langer dan het haar aan de voorkant, omdat dat – in tegenstelling tot de haren op mijn voorhoofd – meteen na de ingreep weer ging groeien. Dat loopt dus drie maanden voor. Sinds kort ben ik ook extensions gaan dragen, wat voor een stuk meer volume zorgt.”
Met zo’n positieve ervaring is het niet gek dat Sonja ook andere vrouwen enthousiast maakt een haartransplantatie te overwegen. “Ik krijg af en toe reacties van vrouwen dat ze het eindelijk durven of blij zijn dat er iets aan te doen is. Maar ik krijg ook veel vragen van mensen die na de transplantatie – net als ik – in een gat vielen en geen idee hadden hoe ze verder moesten. Hen kan ik door mijn ervaring goed helpen.”
Groepstrips
Die vragen komen vanuit de hele wereld. Juist omdat er nog zoveel onduidelijkheid en spanning lijkt te zijn rond de ingreep, besluit Sonja andere vrouwen nóg meer te gaan helpen. “Nu organiseer ik groepstrips voor vrouwen naar Turkije zodat ze én niet alleen hoeven én mij alles kunnen vragen. Ik ga namelijk zelf ook mee. Van tevoren heb ik contact met de kliniek, regel ik alles van A tot Z en bied ik hen een after care programma aan – vooral omdat ik dat zelf gemist heb.”
Ze legt bijvoorbeeld uit hoe het werkt met het borstelen van het nieuwe haar en hoe je het ’t best kan verzorgen. “Juist de tijd vlak na de ingreep is heel spannend, dus het is fijn dat ik ze op hun gemak kan stellen.
In maart ging ik voor het eerst met twee vrouwen en dat is goed bevallen.” Deze maand vertrekt Sonja weer met vier anderen naar Turkije. “In die groep zitten vrouwen uit New York, Londen, Egypte en Noorwegen. Het is superfijn dat ik anderen kan helpen en nóg meer positiefs uit deze ervaring kan halen.”