< Blogs

Donor area

“Wat is het donorgebied?”

“Groeit het donorgebied helemaal terug?”

Veel vrouwen vinden het erg spannend dat er tijdens de haartransplantatie een stuk van het haar moet worden geschoren. Het is dan ook vaak een struikelblok voor velen omdat wordt gedacht dat het nooit meer terug zal groeien. Dat is gelukkig niet waar!

Wat is het donorgebied precies?

Met het donorgebied wordt het gedeelte aan de achterzijde van uw hoofd bedoeld. Dit is het gedeelte waaruit de haren worden geëxtraheerd, oftewel eruit worden gehaald. Deze haartjes worden ook wel grafts genoemd.

Een graft kan één tot drie, of zelfs nog meer haren bevatten. Hoe meer haren er in een graft zitten, hoe beter dat is voor de transplantatie. De haren uit het donorgebied gaan na een aantal maanden weer groeien in het gebied waar getransplanteerd wordt. Dit noemen we het ontvangstgebied. De grafts die uit het donorgebied worden gehaald zijn immuun voor het DHT hormoon (haarverlies hormoon). Hierdoor vallen de getransplanteerde haren niet meer uit, zodra deze zijn doorgekomen.

Groeit het donorgebied terug?

Na het weghalen van een haarzakje (graft) zal in het donorgebied op die plek geen nieuw haar meer groeien. Er groeien wel weer haren in de omringende gebieden. Het donorgebied wordt namelijk niet volledig leeggehaald.

Bij een haartransplantatie wordt slechts een deel van de haarzakjes weggenomen. Er zal dus uit het overgebleven deel van de haarzakjes gewoon haar blijven groeien. Het donorgebied zal dus niet zichtbaar kaler worden.

Bij een haartransplantatie worden afhankelijk van het doel van de behandeling ongeveer maximaal 4000 grafts geëxtraheerd. Dit is circa 30% van de totale aantal beschikbare grafts in het donorgebied.

Na een week is het donorgebied mooi bedekt met haar

Veel vrouwen denken dat ze achterblijven met een kale plek na de haartransplantatie. Dit is eventjes het geval, namelijk maar voor een dag of 4. Het haar groeit namelijk heel snel terug. Je zult dan zien dat het donorgebied alweer is mooi gedekt met haartjes en je ziet geen kale plek meer.